Rubriky
věci, které miluju

#2 Smaženej sejra v restauraci

Já vám nevim, jak to v těch restauracích dělaj, ale doma prostě ten sejra nikdy neni tak dobrej. Snad je to tim, že to fakt hoděj do totálně nejvíc rozpálenýho tuku a ono se to nějak uzavře a ze všech stran se to dělá stejně, nevim. My ho doma občas děláme, ale i když ho dáme do pěti vrstev strouhanky, stejně to na tý pánvi vždycky vyteče, udělá se to na každý straně jinak, chutná to divně, vyteče to a je to splasklý. Weird…

Vzpomínám na ty krásný časy, kdy každá restaurace a hospoda (spíš hospody, tehdy se na „restaurace“ moc nehrálo) měla na jídeláku smažák s hranolkama a oblohou. A ta obloha tam fakt byla. Byl tam kus salátu, několik plátků nebo měsíčků rajčete, bylo tam červený nebo bílý zelí (nebo oboje), dost často červená řepa (přiznávám, to je věc, která mi nechybí), nastrouhaná mrkev nebo něco jí podobnýho, a to všechno pěkně naaranžovaný po straně talíře a doplněný tatarkou, kterou vám mnohdy přinesli, i když jste o ní nežádali, někdy byla prostě napsaná už v rámci toho smažáku.
Do dnešních dob se mi z těch vzpomínek bohužel dochovalo jediné – a to ten samotnej smažák, na němž naštěstí prakticky neni co zkazit (pokud ho neděláte doma), a tak chutná pořád stejně dobře. Všechno ostatní je ovšem už historie. Někdo chytrej někde prohlásil, že obloha nemá u jídla co dělat, a tak ji restaurace a hospody nějak vyškrtly a zmizela z povědomí národa. Já nevim jak vám, ale mně se po ní hrozně stejská. I když si k tomu dám kopec tatarky, tak je to prostě suchý a hrozně jednotvárný, a tak jsem si ten sejra přestala dávat. Obvykle si dám nějakej stejk s mozzarellou a rajčaty, protože já ty hranolky prostě bez rajčat neumim spolykat. Neni to ono. A když už vám někde tu oblohu daj, tak sestává z jednoho ubohýho listu salátu a půlky cherry rajčete – nepřeháním, takovou oblohu jsem fakt tuhle dostala k rizotu 😀 Pobavilo mě, jak se to tam někdo evidentně snažil nějak naaranžovat, aby to vypadalo, že je toho hodně. Úplně jsem si představovala toho kuchaře, jak nad tím talířem hrozně dumá, jak umístit na talíř půlku cherry rajčete.
Chtěla bych tímto apelovat na majitele hospod a restaurací, aby aspoň k tomu smažáku tu přílohu dávali. Já si nemyslim, že by lžíce krouhanýho zelí a půlka rajčete navíc zruinovaly podnik. Navíc se domnívám, že za tu cenu, kterou v restauracích za smažák platím, by mi k tomu mohli dát klidně mísu salátu a pořád by na mě dost vydělali. Neřikám, že musí bejt obloha ke guláši nebo k zeleninovýmu rizotu, kterej to v sobě už má, ale k tomu smažáku to hergot patří, vždycky patřilo a řikejte si co chcete o nějakejch trendech nebo zastaralosti, mně to tam chybí a má to tam bejt.
No ale stejně, aspoň že mi ještě nezprznili ten smažák samotnej, ačkoli je fakt, že se hrozím toho dne, kdy z jídeláků vymizí úplně. Už teď ho leckde nemaj. A to je prostě do nebe volající.

14 reakcí na „#2 Smaženej sejra v restauraci“

Máme tu restauraci, a tam dávaj stále poctivou velkou oblohu. A cena jídel je příjemně nízká – porce obrovské. 🙂

Hm, smažák v restauraci jsem kdysi milovala, ale už mě to nějak přešlo. Teď ujíždím na smaženým hermelínu nebo na smažáku v housce od ťongů. To můžu! U nás v Brně na Hlavasu dělají ten nejlepší! 🙂

[7]: On se jí, ale je fakt, že si na něj lidi trochu odvykli, podle mě. Dřív to bejvala větší "móda". Podle mě to ovšem souvisí právě i s tím, že už ho málokde tak pěkně obložej a ono je to prostě bez tý zeleninky suchý a nezajímavý. A taky se zvedají ceny a spousta lidí si radši dá nějakej levnej kuřecí stejk než nudnej smažák. Nemluvě o tom, že hodně hospod ho prostě vypouští z lístku s tím, že je to jídlo pro lůzu, že to neni "cool" nebo já nevim co. Ze stejnýho důvodu už málokde seženeš steak California (sýr, šunka, broskev na kuřecím). Přitom to je vynikající záležitost. Ale prej to neni dost nóbl.

Já už si teda nikde smažáky nedávám. I když se musím přiznat, že já všude oblohu dostala. Bude to asi tím, že jsem si je dávala vždycky jako malá, tak mě nějak omrzely. Ale stejně mi to chutná.

náhodou u nás práveže dostanem oblohu väčšiu ako samá porcia objednaného jedla 😛

Tak to taky neni dobře. Neměl by toho zase bejt plnej talíř. Nevim, dřív to bejvalo normální, teď málokde uměj udělat normální oblohu, aby to nepůsobilo komicky (viz půlka cherry rajčete) a zase abys to neměla jak mísu salátu.

V restauracích se totiž nedělá na pánvičce, ale ve fritkách na věčně rozpáleným oleji. :D Je to strááášně nezdrví, ale táák moc dobrý :')
I když jak jsem v kuchyni v restauraci celý prázky na brigádě, tak už jsem se těch nezdravejch dobrůtek pořádně přežrala :D

Komentáře nejsou povoleny.